Vi behöver belöningar

Sen jag slutade ha ett jobb att gå till varje dag har jag observerat hur mycket det är som inte blir gjort. men också hur mycket som faktiskt blir gjort. Det som blir gjort hänger samman med väl etablerade vanor. En gång i världen la jag alla kuvert med räkningar på hög oöppnade tills lönen hade kommit och det var dags att betala. Problemet var ju bara att det kunde dölja sig viktiga meddelanden i kuverten som jag missade. Min räddning blev internetbankerna. Nu lägger jag in alla fakturor så snart de kommer, för jag trivs med att veta att jag har koll. Och missar inga meddelanden. Det här är ett exempel där tekniken har hjälpt mig att skapa en god vana. Men nyligen har jag märkt att samma teknik gör det lite för enkelt att köpa böcker.

jag har en annan vana, och det är att läsa tidningen på morgonen och dras då till artiklar om böcker. Intresserar böckerna mig går jag direkt till datorn och beställer dem. Enda problemet är att min gamla vana, att läsa en stund på kvällen innan jag somnar inte räcker till för att läsa alla de här böckerna som verkligen intresserar mig. Dags att skapa en ny vana. En är att skapa en vana att läsa under en bestämd tid på dagen. En annan är att ge mig en belöning. Belöningen är att blogga om vad jag läser och se läsarnas reaktioner. För belöningar är något vi behöver för att välja ”rätt” i djungeln av aktiviteter som lockar. Det förstod jag på ett djupare plan igår kväll när jag började läsa ”Dansa på deadline – uppskjutandets psykologi.